A tételes költségvetési kiírás gyakorlatilag a teljes megvalósítandó építőipari projekt leképeződése írott, táblázatos formában. A költségvetési kiírás tartalmazza az elvégzendő munkanemek pontos meghatározását, az elvégzendő munkanemhez rendelt mennyiségi adatokat, valamint a megvalósításhoz szükséges beépítendő (tervezett) anyagok megnevezését és pontos mennyiségét.

A költségvetés mindezeken felül egységárakat is tartalmazhat, amelyek segítségével a teljes költségvetési kiírásban szereplő projekt beárazhatóvá válik, így kapva meg a szerződéskötéshez, valamint az elszámoláshoz elengedhetetlenül szükséges kivitelezési költségeket.

A tételes költségvetésnek (tételes költségvetési kiírásnak) több formája létezik, úgymint:

  • költségbecslés (előzetes)
  • árazatlan költségvetési kiírás
  • árazott költségvetés, ezen belül:
    • önköltséges költségvetés (önköltségszámítás)
    • vállalkozói költségvetés (bekerülési/ajánlati költségvetés).

Költségvetési kiírás készítése javasolt abban az esetben, amennyiben Ön építkezik, felújít, vagy bármilyen más építőipari kivitelezési munkálatokba fog bele, ugyanis a költségvetés sorvezetőként ad pontos és elszámolható keretet a teljes munkafolyamatnak. A költségvetés mederbe tereli a munkafolyamatokat, munkanemeket, oly módon, hogy pontosítja és megszámlálhatóvá (és elszámolhatóvá) teszi az elvégzendő feladatokat és a beépítendő anyagokat. Megléte egy konkretizált megállapodás, vagy szerződés elkészítésének alapját tudja képezni. Segítségével átlátható és pontosítható a feladat.

Az építési költségvetés megléte mind a beruházó/építtető, mind a kivitelezést végző vállalkozó előnyére szolgál, hiszen tiszta és korrekt műszaki, valamint pénzügyi keretet nyújt az elvégzendő munkafolyamatoknak, védve a felek műszaki és elszámolási igényeit, továbbá ellenőrizhetővé téve a megvalósítandó teljes produktumot.

Költségvetési kiírás készítése kötelező továbbá minden kiviteli tervdokumentációval rendelkező építőipari projekthez.

Amennyiben Ön felelős építtetőként/beruházóként szeretné projektjét átlátható keretek között, biztonságban tudni, és korrekt elszámolást biztosítani a munkafolyamatoknak, úgy Ön alkalmaz és használ  tételes költségvetést.

A költségvetés elkészítése előtt, előzetesen mindenképpen célszerű megrendelőként megfontolnia azt, hogy helyes-e az ajánlatadás alapjául szolgáló tételes költségvetés elkészítését magára az árajánlatadó Kivitelezőre/Vállalkozóra bízni, az egyszerűbb és olcsóbb megoldásban bízva. Ugyanis ebben az esetben Ön minden Vállalkozótól/Ajánlatadótól más-más költségvetést fog kapni, más-más műszaki tartalommal. Ebben az esetben pedig Ön nem fogja tudni összehasonlítani sem műszakilag, sem mennyiségileg, sem pénzügyileg a kapott árakat. Sőt, előfordulhat ebben az esetben az is, hogy Ön látszólag az olcsóbb árajánlat mellett dönt, mégis a legdrágább vállalkozót fogja kiválasztani. Ez úgy lehetséges, hogy bizonyos tételek, elvégzendő munkafolyamatok kimaradnak majd az ajánlatadó vállalkozó által készített költségvetésből, ezáltal olcsóbb árképzés illúzióját keltve. Azonban a munka megkezdését követően a kimaradt tételek elvégzését pótmunkaként Önnek majd ki kell fizetnie a vállalkozónak, így a végén Ön valójában egy drágább produktumot kap kézhez.

Amennyiben Ön KÉSZEN ADJA KI kezéből a költségvetést az ajánlatadók felé, úgy garantáltan minden vállalkozó ugyan arra a tartalomra fog árajánlatot adni Önnek, így képes lesz azokat összehasonlítani ("almát az almával"), és a legkedvezőbb döntést hozni a kivitelező kiválasztásában.

Bízza meg Ön is cégünket a tételes költségvetés elkészítésével, így spórolva meg számos kellemetlenséget, idegeskedést és forintosítható pénzösszeget!

Kérje árajánlatunkat most!


Név/Cégnév:*
E-mail cím:*
Telefonszám:
Levél/Ajánlatkérés tárgya:
Hol találkozott velünk?
Levél/Ajánlatkérés tartalma:

Szolgáltatásaink

Elektronikus építési napló kezelése

Elektronikus építési napló kezelése

Tovább

 

Tételes költségvetés kiírás készítése

Tételes költségvetés kiírás készítése

Tovább

Műszaki ellenőrzés

Műszaki ellenőrzés

Tovább

Felelős műszaki vezetés, projektvezetés

Felelős műszaki vezetés, projektvezetés

Tovább

 

Beruházás bonyolítás/Projekt menedzsment

Beruházás bonyolítás/Projekt menedzsment

Tovább

Műszaki tervek ellenőrzése

Műszaki tervek ellenőrzése

Tovább

 

Lépjen kapcsolatba velünk

 
Írjon nekünk e-mailt: office@pm-iroda.hu
Hívjon bennünket: +36 20 277 0104, +36 20 334 4729

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.